
Hivatalosan, az Amerikai Orvosi Szövetség még a konzervatív, visszafogott kávé és teafogyasztás híve, hiszen ennek semmilyen negatív hatása nincsen az egészségi állapotodra, ha mellette egészséges életmódot folytatsz. Nem csak, hogy a legtöbb kávét rossz színben feltüntető tanulmányt kiáltották ki hamisnak, de a legfrissebb kutatások még a magas vérnyomást, mint egy lehetséges következményt, is megcáfolják. A jótékony hatásairól viszont egész sok információnk van. Kutatók úgy vélik, hogy az Alzheimer kór megelőzésétől kezdve a máj védelméig, nagyon sok pozitív hatása van a kávéfogyasztásnak. Az elmúlt évek kutatásai határozottan azt állítják, hogy a kávénak nem csak a koffeintartalma miatti előnyeit kell megemlítenünk, sőt, egyes tanulmányok egyenesen tápanyagként tüntetik fel a koffeint.
A legutóbbi kutatások szerint a kávé ez év decemberében fog csodaszerként debütálni a piacon, hiszen már a diabétesz kettő fajtájánál is csökkenti a kialakulás kockázatát.
„Nagyon sok az emberek anyagcseréjével foglalkozó tanulmány kimutatta, hogy a koffein, még ha rövidtávon is, de megnöveli a vérben a glükóz szintet és növeli az inzulin felé az ellenállást.” – állítja Shilpa Bhupathiraju, a Harvardi Egyetem professzora és a tanulmány főszerzője. „Ezek az eredmények azonban nem jelentik azt, hogy hosszútávon a diabétesz kialakulásának esélye megtöbbszöröződne.” A húsz éven át tartó kísérletek és a legtöbb étrenddel kapcsolatos rizikófaktorok figyelembe vételével készült folyamatos vizsgálatok kimutatták, hogy a kávéfogyasztás, függetlenül a koffeintartalomtól, legalább 8 százalékkal csökkentette a 2-es típusú diabétesz esélyét a nőknél. A férfiaknál ez 4% volt a normális kávé esetében.
Az eredményeket egészen 1980-tól kezdve 2008-ig rögzítették, szóval semmi kétség nem fér ahhoz, hogy megbízható-e vagy sem. Bár az emberek saját bevallásuk alapján mesélték el a fogyasztási szokásaikat, a végeredményre mégis bátran lehet támaszkodni, hiszen olyan embereket kérdeztek meg, akik jártasabbak az egészség és járványmegelőzés témában, mint az átlag amerikai. A kétkedőknek meg annyit, hogy nincs ok azt hinni, hogy a biológia másképp működne ezen emberek esetében, állítja Bhupathuraju.
Mivel egyáltalán nem volt jelentősen eltérő a rizikófaktor a normális és koffeinmentes kávét fogyasztók körében, ezért okkal hihetik azt az orvosok, hogy valahol máshol kell keresni az előnyök származási helyét. Ugyanakkor, ez azt is jelenti, hogy a koffein egyáltalán nem gátolja meg a kávé jótékony hatásait. Persze az már más kérdés, hogy amit a kávédhoz különböző ízesítő és édesítő néven hozzáadsz, biztos, hogy valamely módon hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához. Az ízesített és ízfokozókkal elkészített kávés italok azok, amik miatt sokkal inkább bűnös dolognak tartjuk a kávét és nem pedig jótékony orvosságnak.

„A kávéról és a koffeinről már egy kialakult képe van az embereknek, az igazság azonban az, hogy nagyon sok más dolgot is tartalmaznak, amik a szervezetedre jótékony hatással bírnak.” – magyarázza Martin. A legtöbb, a koffein negatív hatásairól kialakult kép mára már a múlté. Egy nyáron publikált tanulmányban sikeresen megcáfolták a visszafogott kávéfogyasztás és a jótékony hatások közti összefüggést. Arra jöttek rá a kutatók, hogy aki napi négy csésze kávét fogyaszt, annak semmilyen jótékony hatás nem mutatkozik a szervezetében, ellentétben azokkal, akik napi legalább tíz adagot megisznak.
A koffein egyébként fájdalomcsillapító hatásáról is ismeretes. Egy frissen publikált tanulmányban a kutatást végzők különféle módszerekkel hát, nyak és vállfájdalmat hoztak létre a megvizsgált alanyokban. Azok, akik kávét ittak a kísérlet előtt, sokkal gyengébb fájdalmat éreztek, mint társaik.
Az eredmények még inkább meglepőek, és talán sokkal meggyőzőbbek is, hiszen a koffein bizonyítottan csökkenti a depressziós jeleit is, legalábbis a megvizsgált nőknél biztosan.
Szóval akkor, a koffeint leszámítva mi mást kapunk még pár csésze kávétól? Alig ismert kémiai anyagok ezreit, amiknek a legnagyobb szerepük az ízek fokozásában van, és mindegyikük antioxidánsként viselkedik. Például, az őröletlen kávéban található diterpenoid emeli a jó koleszterol szintjét és csökkenti a károsét. Igen és akkor ott van még a kávézacc is, ami valljuk be, tényleg nem javítja az egészségi állapotodat, viszont határozottan nem is káros rád nézve.
Egy bizonyos mennyiségben karcinogén, azaz rákkeltő anyagok is megtalálhatóak a kávéban, ez viszont a legjobb ismereteink szerint csak a rágcsálók esetében fordul elő, nem pedig az emberi mindennapos fogyasztásnál. Sőt, egyes tanulmányok határozottan állítják, hogy a kávé jótékony hatással van szervezetünkre a rák elleni harcban. A Harvardi Egyetem egy kutatása kimutatta, hogy a kávé jótékony hatása leginkább a prosztatarák elleni harcban lép működésbe és abból is a legagresszívebb fajta ellen.
A jótékony hatások azoknál voltak a legjelentősebbek, akik napi hat vagy annál több csészével fogyasztották a kávét.
Ez a hasonlóan magas mennyiség képes legyűrni a vastagbélrákot is, állítja egy nyáron megjelent, 500.000 felnőttet magában foglaló kísérlet eredménye.
A kávéfogyasztás további előnyeinek feltérképezéséhez személyfüggő vizsgálatokra és egyéni megközelítésre van szükség, de néhány eredmény az általános lakosságra kiterjedően is alkalmazhatóak. Egy múlt decemberi tanulmány szerint, ha májproblémáid vannak, akkor csökkentheted a fibrózis kialakulásának esélyét a fokozott kávéfogyasztással.
Ha egy hosszabb utazás áll előtted, akkor lehet, hogy úgy fogsz reagálni a koffeinre, mint az a 24 önként jelentkező, akik múlt télen két órán keresztül szimulálták a monoton országúti vezetést, majd egy kisebb szünet után újabb két órán át kellett „vezetniük”. Akiknek a szünet alatt kávét adta, kevésbé pilledtek el, éberebbek voltak és jobban tudtak koncentrálni. Ha egy keményebb edzés előtt állsz, akkor ezzel a módszerrel legális doppingszerhez juthatsz. Dr. Martin egyik 2008-as kísérletében egy csapat anonim alkoholistával készített egy tanulmányt, ahol is bebizonyította, hogy a kávéfogyasztás segít a józanság megőrzésében.
A sok nyomós, kávé mellett kiálló indokra viszont ott van a The Atlantic magazin októberi tanulmánya, ahol is kimutatták a glaukóma és a kávéfogyasztás közötti összefüggést. „Jelen helyzetben az a legtanácsosabb, hogy ha valaki nem iszik kávét, akkor ne is ajánljuk neki, hogy elkezdje!” – tanácsolja Bhupathiraju. Viszont azzal ő is egyetért, hogy a kávéfogyasztás bizonyos mértékben egészséges is tud lenni. A bizonyítékok mind a kávét támasztják alá. Egy New England-i folyóirat publikációjában a megvizsgált rendszeres fogyasztók sokkal hosszabb ideig éltek, mint a kávét mellőző társaik. Minél többet ittak, annál tovább éltek, míg meg nem haltak. Feltéve, ha hiszel az ilyen történetekben.
Forrás: MH / 2012/12/20
menshealth.hu
Egy igazán egészséges kávét pedig itt találsz: salsacaefe.eu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése