2015. július 21., kedd

Irány Malajzia 6. - Szimbólumok

Malajziában nemzeti szimbólum a Hibiszkusz.
A kínai hibiszkusz, vagy bunga raya, nemzeti virág és az ünnepek elmaradhatatlan kelléke. Az életet és a kurázsit reprezentálja, s az ország hivatalos fizetőeszközét díszíti
Hibiszkuszról álmodni tiszteletet jelez. Emellett a gyengédség, törékenység és a finom szépség szimbolikája is. Ha viszont valakitől hibiszkuszt kapunk, az álmunk azt üzeni, hogy meg kell ragadnunk az előttünk álló lehetőséget.
Malajzia mellett nemzeti virága a Conch (Kagyló) Köztársaságnak is. Sokfelé a trópusi virágok királynőjének nevezik, mivel békét és boldogságot jelez. Néhol viszont – elsősorban Jamaicán és egyes afrikai országokban – cipővirágnak is hívják, mert a virág összetört szirmait a fekete cipők fényesítésére használják.
További részleteket lejjebb olvashatsz.


Ganoderma
A ganoderma gomba a DXN szimbólumának is tekinthető.
A magyar néven is ismert Pecsétviaszgomba (Ganoderma Lucidum)
a Hagyományos Kínai Gyógyászatban évezredek óta megkülönböztetett tiszteletnek örvend. Kínai neve a lingzhi. Már a legelső kínai gyógyszerkönyvben, Shennong gyógynövénykönyvében is a legmagasabb minőségű "gyógyszerek" közt szerepel, melyek még huzamosabb ideig történő fogyasztás esetén sem okoznak mérgezést és nincs semmilyen káros mellékhatásuk. Ugyanebben a műben 6 színváltozatát írják le, melyekről mára kiderült, hogy külön gombafajok.
A vörös színű lingzhi-t a pecsétviaszgombával (Ganoderma lucidum) azonosították, mely javítja az állóképességet, fokozza a szervezet öngyógyító képességét, segít abban, hogy megőrizzük egészségünket, és hosszú életet élhessünk.

A Ganoderma több mint ezer évig a misztériumok ködébe burkolózott. Az emberek csak annyit tudtak, hogy "a Ganoderma megőrzi a fiatalságot, és rendszeres fogyasztás esetén hosszú életet biztosít", de a kínai alkimisták kivételével évszázadokig senki nem fogott tudományos kutatásba, hogy megállapítsa, miért is olyan hatékony.
Az 1960-as évek végétől kezdődően számos kutatást végeztek a világ minden pontján, melynek következtében - az együttműködő kórházak, egyetemek és gyógyszeripari vállalatok klinikai kísérleteinek segítségével - végre megfejtették kivételes hatékonyságának titkát.

További információkat erre linkre kattintva találsz : GANODERMA

Hibiszkusz (folytatás)
Az Ázsiában és a csendes-óceáni szigeteken őshonos hibiszkusz neve a mocsári mályvát jelölő görög ibiszkosz szóból származik. A hibiszkusz egy hatalmas, több mint 200 fajt tartalmazó nemzetség, melynek egyaránt tagjai a pillangókat és méheket vonzó virágzó sövénycserjék és a zöldségként fogyasztott és papírgyártásra használt hibiszkusz-félék is. E melegövi virágnak azonban leginkább a gyógyteákban ismert a felhasználása.

A trópusi, szubtrópusi tájakon ma már világszerte termesztett szudáni hibiszkusz (más nevein: ehető hibiszkusz, tea hibiszkusz, cipővirág, afrikai mályva, rozella) a mályvafélék családjába tartozó cserje.

HibiszkuszA növény minden része ehető. A karibi országokban gyümölcséből teát főznek, de helyenként sörrel kombinálva is forgalmazzák. Használják még: salátákban, lekvárokban, mártásokban, levesekben, italokban, indiai fűszerkeverékekben, édességek, sütemények és italok ízesítéséhez. A szárított és porított rozellát íze és színe miatt gyógyteákhoz adják. Virágai és levelei ugyancsak ehetőek, savanykás ízük miatt elsősorban a salátákhoz adagolják őket.

A népi gyógyászatban a magas vérnyomás és a májproblémák kezelésére használják, sokfelé az üdítőitalokat ízesítik vele. Teája állítólag csökkenti a koleszterinszintet és az artériák falára rakódó zsír mennyiségét. A neopogány wicca vallásban e növény a szerelem és a szenvedély felébresztésére irányuló varázslásokban, ráolvasásokban kap szerepet, valamint jövendöléshez és az álmodás elősegítésére használják.

A hindu vallásban az áldozat virága. A hagyományos Káli pudzsa elmaradhatatlan kellékei az istennőnek felajánlott hibiszkusz-füzérek. A Nyugat-Bengálban évente tartott Charak fesztiválon a bűnbocsánatért esdeklő hívek rövid, a végeiken hibiszkusszal díszített nyilakkal sebzik fel a bőrüket.

A nyugati világ számára a hibiszkusz – a növény sérülékenységére, virágja gyönyörűségére utalva – a delikát szépséget szimbolizálja. Észak-Amerikában Sharon rózsája néven ismert, és a tökéletes menyasszonyt, a szépséget, a gyümölcsöző házasságot szimbolizálja.

A csendes-óceáni Hawaii-szigeteken mao hau hele a neve, és Hawaii állam virágának tekintik. Az odalátogató turisták üdvözlő ajándékként kapják, nyaklánc vagy virágfüzér formájában. Az asszonyok a fülük mögött is viselik. Attól függően, hogy a virág hol található, megállapítható a hölgy szándéka és/vagy a családi állapota. Ha a leány a bal füle mögé helyezi, annak „szeretőt, társat keresek” a jelentése. A jobb fül mögött lévő virág gazdája viszont már foglalt, nála nem érdemes próbálkozni. Ha pedig mindkét fül mögött hibiszkusz látható, az azt jelzi, hogy – bár a hölgynek van már párja – szívesen fogadna egy másik szeretőt is. Gyakran jelenik meg e virág a törzsi tetoválások mintájaként is. Az „ősi királyságot” jeleníti meg, az erő, a tisztelet és a vendégszeretet jele.

A japánok virágnyelvében a hibiszkusz (hanakotoba) szelídséget, jóindulatot jelent. A vendégeket tiszteletük jeléül ajándékozzák meg vele, mellyel a japánok a barátságukat fejezik ki. A kínaiaknál a hibiszkusz (kínai rózsa) különféle jelentéssel bír. Némelyek e virágot a jómóddal és a hírnévvel társítják, mások számára a szűzleányok jelvénye. Dél-Koreában mugunghwa a neve, és a jelvényeken nemzeti szimbólumként jelenik meg. A virág – törékenysége, sérülékenysége ellenére – halhatatlanságot jelez. Esküvőkön az örök szerelmet, csatában a katonák legyőzhetetlenségét jelképezi. Malajziában a kínai hibiszkusz, vagy bunga raya, nemzeti virág és az ünnepek elmaradhatatlan kelléke. Az életet és a kurázsit reprezentálja, s az ország hivatalos fizetőeszközét díszíti.

Egyiptomban arab nevén (karkade) ismert. Rubinpiros teafőzetét ősidők óta nyugtató italként fogyasztják. A belőle nyert szirup Szenegál nemzeti italának alapanyaga.

Malajzia mellett nemzeti virága a Conch (Kagyló) Köztársaságnak is. Sokfelé a trópusi virágok királynőjének nevezik, mivel békét és boldogságot jelez. Néhol viszont – elsősorban Jamaicán és egyes afrikai országokban – cipővirágnak is hívják, mert a virág összetört szirmait a fekete cipők fényesítésére használják.

Hibiszkuszról álmodni tiszteletet jelez. Emellett a gyengédség, törékenység és a finom szépség szimbolikája is. Ha viszont valakitől hibiszkuszt kapunk, az álmunk azt üzeni, hogy meg kell ragadnunk az előttünk álló lehetőséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése