2015. július 20., hétfő

Irány Malajzia 5. - Specialitások

Én nagyon szeretem a különleges ételek. Étteremben, külföldi utazásokkor vagy új tájakon mindig valami addig számomra ismeretlent igyekszem kipróbálni.





Maláj ételspecialitás:
Kókuszos-currys laksa lemakkal


A laksa egy kulináris metszéspont a különböző délkelet-ázsiai országok konyhája között.

A hozzávalók térségről-térségre változnak, az alap azonban közös: egy erősen fűszeres tésztaleves. Ennek is két válfaja létezik, a curry laksa, ahol kókuszos-currys alaplevet használnak és az assam laksa, ahol pedig hallevest.

A Laksa Lemak egy kókuszos-currys maláj specialitás, ahol a leveshez tengeri-herkentyűket (vagy a hasonlóan finom, ám kevésbé költséges verzióban: csirkét) adunk.

A receptet megtalálod a bejegyzés végén :)


DXN kávéspecialitás
Lingzhi Coffee 3 in 1

Tiszta, magas minőségű, kézzel szedett arabica kávé. Mentes minden mesterséges, szintetikus színező anyagtól, aromától és illatanyagtól. Mivel csak érett kávébabból készül, ezért alacsonyabb a csersavtartalma, jobban kíméli a gyomrot.
A specialitás, hogy ízben harmonizálva tartalmazza a Ganoderma gyógygomba hatóanyag kivonatát.

Ezen kívül pedig növényi alapú kávékrémport és nádcukrot tartalmaz.


Ez egy igazán csodálatos kávé. Ha te sem vagy annyira édesszájú akkor tudom neked ajánlani az én kedvencemet a Cream Coffee-t :)
Mindenben megegyezik az eddig látottakkal, csak nem tartalmaz hozzáadott cukrot!

És az ígért recept:
Kókuszos-currys laksa lemakkal
Hozzávalók:
A fűszerkeverékhez: 3 szál citromfű, 4 szelet galanga, egy hüvelykujjnyi gyömbér, 1 kiskanál garnéla paszta, 3 fej durvára vágott mogyoróhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj (mogyoró, de bármi más is jó), 1 csokor felaprított koriander, 1 csokor felaprított thai bazsalikom, 1 kiskanál kurkuma, 1 kiskanál cukor, 4 evőkanál tamarind szósz, 4 kiskanál chilli paszta.
A szószhoz: 2 evőkanál olaj, a fenti fűszerkeverék, 1 liter hal- vagy szárnyas alaplé, 60 ml halszósz, 400 ml kókusztej, 2 evőkanál curry.
Negyed kg tészta (mi udon tésztát használtunk, mert azt szeretjük, de a rizstészta is jó vagy a tojásos), fél kg garnéla (opcionálisan tintahal, kagyló, vagy a herkentyűk helyett csirke), negyed kg csíra.

Elkészítés:

1. A citromfű belső részét felkrikázzuk, ehhez hozzáadjuk a fűszerkeverék többi alapanyagát, nem kell nagyon apróra vágni őket, a botmixer majd dolgozik helyettünk. Viszont a zöldfűszerek felét tegyük félre, ezzel a kupaccal majd a végén színesítjük a laksát. A keveréket botmixerrel pépesre zúzzuk.
2. A tésztát megfőzzük, majd félretesszük. A húst 1 liter leveskockából készült vagy házilag előállított (hagymából, zöldfűszerből és mindenféle aprólékból, pl halfej, rákocskák páncélja, amit egyébként kidobnánk, vagy épp csontból, ha szárnyast használunk) alaplében puhára főzzük, leszűrjük, majd félretesszük.
3. Elkészítjük a szószt: felforrósítjuk az olajat, majd hozzáadjuk a botmixerrel sűrűre kevert fűszerpasztát és állandóan kavargatva 3 percig főzzük. Hozzáadjuk a húshoz használt 1 liter alaplevet, felforraljuk. Ezek után hozzáadjuk a halszószt, a curryt és a maradék zöldfűszert, majd további 5 percig kavargatjuk. A végén pedig belekeverjük a kókusztejet is.
4. A leveses tálkákban elosztjuk a tésztát és a húst. Erre öntjük a szószt, a tetejére pedig friss szójacsírát szórunk. Hozzá szuper választás egy kis behűtött szilvabor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése