2013. február 14., csütörtök

A szeretet 5 nyelve


"Tudom, hogy szeret, csak nem tudja kimutatni." Dehogynem, folyton azt teszi. Épp csak nem egyforma nyelvet beszéltek, amikor a szerelemről van szó.
 


Esküdözik, hogy szeret, aztán elfelejti a születésnapodat. Vagy ellenkezőleg: állandóan meglep valami aprósággal, ahelyett, hogy végre veled is töltene egy kis időt, s nem csak a munkájával. Van, aki a bókokat hiányolja, és van, aki az állandó ölelést. Amíg nem tudod, milyen szeretetnyelvet beszélsz te, és milyet a párod, hiába is erőlködtök, csak frusztráció lesz a vége Gary Chapman Egymásra hangolva című könyvében számos példát ad arra, hogyan kezdjétek el megtanulni egymás "nyelvét". Mennyivel szebb lesz azután az élet!
  
1. nyelv: Pozitív megerősítések
A szóbeli elismerés csodákat tesz azokkal, akiknek az elsődleges szeretetnyelve a pozitív megerősítésen alapul. Ők azok, akik - Mark Twain szavaival élve: "Két hónapig el tudnak élni egy jó dicséreten." Az elsődlegesen ebbe a csoportba tartozó embereknek sokszor mindössze néhány elismerő, dicsérő szóra van szükségük ahhoz, hogy szeretve érezzék magukat. Az olyan egyszerű kijelentés, mint "De jól áll neked ez az öltöny!", vagy "Te sütöd a legfinomabb sütiket a világon!" nagyon nagy jelentőséggel bír számukra, és tényleg boldoggá teszheted őket.
Ide tartoznak a bátorítások is: emlékeztesd arra, mennyit haladt már egy bizonyos projekttel, vagy támogasd valamilyen nehéz döntésében - mert ez növeli az önbizalmát, és biztonságban érzi magát tőle.

2. nyelv: Minőségi idő
Az együttlét nem egyenlő azzal, hogy egy légtérben tartózkodunk. Amikor minőségi időt töltünk a párunkkal, minden energiánkat rá összpontosítjuk. Amikor egy férj úgy beszélget a feleségével, hogy közben meccset néz, az nem minőségi idő. Amikor a nő a neten lóg, miután megtápoltatta a családot és elrakta a gyerekeket az ágyba, akkor nem tölt a férjével minőségi időt.
Bár a minőségi kommunikáció alapvető minden kapcsolat sikeréhez, az igazi gond akkor van, ha valamelyik félnek ez az elsődleges szeretet-nyelve. Hiába kedveskedsz neki ajándékokkal, hiába ugrálod körül, hiába főzöd a legfinomabb vacsorát nap mint nap, ha nem vagy képes rászánni azt az időt, amikor csakis és kizárólag rá koncentrálsz, nem fogja érezni, hogy szereted. Hallgasd meg, törődj vele, osztozz a lelkesedésében, légy partner és játszó-társ, és legyen ő a legfontosabb számodra - legalább az alatt az idő alatt. Ne felejtsd el, hogy az együtt töltött minőségi idő az, ami egyre szorosabbra kovácsolja köztetek a köteléket, és ami a legfontosabb eleme a kapcsolatnak.
3. nyelv: Ajándékok
A
kik ezt a nyelvet beszélik, azok bármilyen apró ajándékot a szeretet kifejezésének tartanak. Ők maguk is mindig meglepnek valami ajándékkal, és el is várják, hogy ezzel mutasd ki a szereteted. Bár ezt a szeretet-nyelvet a legkönnyebb megtanulni, mégis néha sok problémát okoz. A gond akkor van, ha a partner egy következetes, spórolós, racionális lény, aki minden ilyesmit haszontalanságnak tart, sőt, úgy érzi, a kedvese igazából csak az ajándékokat szereti, nem őt. Pedig nem kell, hogy az ajándék drága legyen, mindig örül az ember egy-egy marcipános bonbonnak, egy szerelmes hűtőmágnesnek, vagy az út közben leszakított virágnak. A lényeg a törődés, hogy valami fizikai tárgy mutassa: gondolt rá, tehát szereti.
4. nyelv: Szívességek
Néha még a háztartási munka elvégzése is a szeretet kifejezése. Bár elvárjuk egymástól a segítséget, sokszor - különösen a nők - azért végeznek el bizonyos feladatokat, hogy a párjuknak ne kelljen ezzel is foglalkoznia, s több ideje maradjon a pihenésre, a kikapcsolódásra, vagy épp rájuk. Ugyanakkor érdemes legalább a "dialektust" egyeztetni. Ha a nő meglepetésből lemossa az autót és pizzát rendel, miközben a férfi egy finom házi vacsorára vágyott, alighanem hiába a nagy igyekezet: a férfi úgy érzi: nem törődnek vele.
Fontos, hogy amikor a másikért teszünk valamit, azt ne érezzük kötelességnek. Szeretetből, odaadással tegyük, és ne várjuk el mindenáron ugyanezt cserébe. A férfiaknak nem kell mindenáron mosogatni, ha a kedvesük a szívesség-nyelvet beszéli - bár ennek minden nő kifejezetten örül, bármikor. Viszont elviheti a nő autóját a gumishoz, felfúrhatja a polcokat, kicserélheti a villanykörtéket, és időnként egyedül is elintézheti a bevásárlást.
5. nyelv: Testi érintés
Sokan akkor érzik igazán a másik szeretetét, ha az testi kontaktusban nyilvánul meg. A szex csak az egyik formája ennek, és fontos megtanulni, a te párod melyik dialektusát beszéli az érintés-nyelvnek. Van, akinek a szexnél fontosabb a simogatás, az ölelés, és olyan is van, aki ha nem foghatja mindig a párja kezét nyilvánosan, biztos benne, hogy a másik nem szereti. Érintés a masszázs vagy  az összesimulós tánc is, de egy röpke csók vagy az arc simítása is nagy jelentőséggel bírhat. Meg kell tanulnod, a kedvesed hogyan reagál fizikailag és lelkileg a különböző érintésekre.
Minden kapcsolatban vannak krízishelyzetek. Ilyenkor különösen nagy szerepet kap a testi kontaktus, és egy ölelés hatalmas mennyiségű szeretetet képes átadni. A másik megnyugszik, biztonságban érzi magát, és szívesebben hüppög a karjaidban, mint hogy beszélgetni akarjon.
Ugye, hogy nem is olyan furcsa/szívtelen/hálátlan/követelőző a kedvesed? Épp csak más nyelven szól a szeretete, és amíg nem értitek egymást, sok-sok erőfeszítés vész hiába. Olvastasd el vele ezt a cikket, és hagyd, hogy elmondja, melyik nyelvet beszéli. Talán meg is lepődsz majd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése