2012. június 19., kedd

Napi Inspiráció

"Ne állj meg addig, amíg a jóból jobb, a jobból legjobb nem leszel!"

Frank Zappa
1940-1993, énekes, dalszerző
 
Mindig legyen a szemed előtt a véső cél, de mindig a következőlépésre fókuszálj. Az élet a mozgásban, a haladásban, a fejlődésben vagy. fogd úgy fel mint a cápa...ha a cápa megáll, nem áramlik keresztül a víz a testén, nem jut oxigénhez, megfullad.
Maradj mozgásban, hogy élj!

9 megjegyzés:

  1. Heló - bocsánat, csak egy kérdés: honnan származik a fenti idézet, illetve: biztos-e hogy Frank Zappa mondott ilyesmit? Csak mert elég jól ismerem az életművet, az interjúit, de semmi ilyesmi nem rémlik - sőt: az ilyen "jó-jobb" hasonlítgatás is mindig távolt állt tőle. Ha valamit, hát olyasmit mondott hogy 'csináld úgy ahogy neked tetszik, ne törődj másokkal', stb. Tehát: honnan származik az idézet? (az "énekes, dalszerző" sem igazán fedi a valóságot... ;-) akkor már: "gitáros, zeneszerző")

    Addig is sok más, általam gyűjtött Zappa-idézet itt:

    http://frankzappa.blog.hu/2011/05/18/zappa_idezetek

    VálaszTörlés
  2. Kedves mB!

    Nagyon örülök, hogy olvastad blogomat.
    Az idézetet én minden nap innen kapom:
    http://www.uzleti-inspiracio.hu/

    Ehhez fűzöm hozzá a saját gondolataimat az idézettel kapcsolatban. Pongor-Juhász Attila számomra egy teljesen hiteles és megbízható személyiség, így nem kételkedem abban, hogy amit leírt az valós idézet, de a kérdésedre én sajnos nem tudok válaszolni telje részletességgel és forrásmegjelöléssel.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Miki!

    Köszönöm a választ! Ezel együtt... a dolog így számomra azt jelenti, hogy nem tisztázott a forrás (én ilyen idézeteknél azt mindig, pontosan megjelölöm), és az egyik (ha nem az egyetlen) Frank Zapával foglalkozó honlap készítőjeként szinte biztosan mondhatom, hogy Zappa ilyesmit nem mondott.

    Már csak azért sem, mert ez a fajta 'sikerorientáltság' meglehetősen távol állt tőle, illetve a szövegben meglevő ilyen-olyan összehasonlítgatás sem igen érdekelte. Ezügyben érdekes lehet elolvasni amit Brian May-nek mondott:

    http://frankzappa.blog.hu/2006/05/05/brian_may_mesel_zapparol_a_blogjaban

    ... vagy ezt a (pontos forrással megadott ;-) ) interjúrészletet:

    "Nem gondolom hogy gitárosként "értékelni" kellene. A gitárosok rangsorolása hülye egy szórakozás. Zeneszerző vagyok, és a gitár a hangszerem. Ha tetszik a kompozíció, akkor remek. Gitárosként a technikám... elmegy. Rengetegen játszanak nálam gyorsabban, ők sosem nyúlnak mellé, és csodás a hangzásuk. Aki rangsorolni akar, rangsorolja őket. De azt senki más nem reszkírozza meg amit én a színpadon, a közönség előtt: hogy volna bátor kimenni és azt mondani: "oké, még nem tudom mit fogok játszani, ti sem tudjátok mit fogok játszani, ebben tehát egyenlőek vagyunk. Csapjunk bele - vágjunk neki a kalandnak." Én ezt csinálom. Ezen meg nincs mit rangsorolni. Vagy tetszik ez a fajta szórakoztatás, vagy nem. Inkább vállalom a dolog hullámhegyeit és völgyeit az elkápráztató technika bizonyossága helyett. Zenét szeretnék hallani, a kihívás nekem abban áll, hogy ott, játék közben hozzak létre kompozíciót. Ez az amit csinálok. Azt kell hogy mondjam, mindezzel együtt, hogy tudom hogy mindenféle rangsorolás nélkül is vannak emberek akik szeretik amit a gitárral művelek."

    http://frankzappa.blog.hu/2011/05/18/zappa_idezetek

    (Bocsánat, de nekem az "énekes, dalszerző" továbbra sem tetszik... ahogy korábban írtam (s végül is a tma szakértőjeként...) a "zeneszerző, gitáros" közelebb áll a valósághoz. :-) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves mB!

      Nálam biztosan sokkal jobban ismered Frank Zappa-t és munkásságát, mert én szinte egyáltalán nem ismerem.
      Beírtam az idézet angol megfelelőjét a google-ba.
      Az első oldalon az alábbi találatokon is megtekintheted a mondat angol megfelelőjét:
      "Never stop until your good becomes better, and your better becomes the best."

      http://www.amiright.com/quotes/zappafrank.shtml
      http://grammar.about.com/od/c/g/comparativeterm.htm
      http://www.dailycelebrations.com/122199.htm
      http://www.stevemoore.addr.com/zappa.html

      Nem tudom, hogy Pongor-Juhász Attilának mi volt a pontos forrása, de teljesen biztos vagyok benne, hogy Ő hiteles forrásokat használ, és a google találatok azt bizonyítják, hogy ezt nem egyedül teszi és nem Ő találta ki.

      Festőknek is kerülnek elő olyan képei, amiket nem gondoltak volna róluk.
      Zeneszerzőknek is lehetnek ilyen mondatai.
      Szerintem ugyan ilyen az is, ahogy éneke-zeneszerzőként említi. Nem Pongor-Juhász Attila határozta így meg ezt, hanem az, ahonnan az idézet származik.
      Itt megnézheted, hogy Ő pontosan hogyan jelenítette ezt meg:
      http://www.uzleti-inspiracio.hu/inspiracios-idezet-12-06-19

      Törlés
    2. Kedves Miki!

      Köszönöm a választ! Érdekes, valóban a neten ezzel Zappa-idézetként találkozni, hozzáteszem (mint afféle publicista is), hogy a forrás megjelölés nem azt jelenti hogy kinyomozom hogy ki mikor állította még ugyanezt, hanem annak jelölése, hogy a szerző ezt hol és mikor mondta (erről továbbra sem tudunk semmit). Ha tovább nézem a Google-t, látható hogy sok helyen név nélkül szerepel, egy helyütt pedig így: "Zappának - és másoknak - tulajdonított mondat" (attributed to Frank Zappa, among others). Ez azért nem az a kimondott "forrás". :-) A dolog mindenesetre továbbra is érdekelne, elég sok Zappa-interjút ismerek, sokat fordítottam is (a teljes életrajzot is), és a kereső ezen (angol) gyűjtőoldalak egyikét sem adta ki - csak az egy szem mondatot, dátum ás hely nélkül.

      Mindezt csak azért mert Zappa és a pontosság két gyenge pontom ;-), és Zappánál sok pontatlansággal és félrefordítással találkozni - például itt van ez:
      http://frankzappa.blog.hu/2011/05/16/es_jol_seggberug

      (Apróság: ilyeténformán a fenti fordítás is pontatlan, hisz az eredeti szöveg - bárki is mondta - nem azt mondta hogy TE legyél és leszel jobb-legjobb, hanem amit az ember csinál, a munkája. Apró különbség, de különbség.)

      Az "énekes és dalszerző" és a "gitáros és zeneszerző" között is elég tetemes a különbség - de nem muszáj ezt a téma szakértőjének elhinni... :-) Tudom, tudom hogy sokan írják-mondják az előbbit, és ezt rengeteg honlapon fel lehet mutatni, de... én magát az életművet, a zenészt ismerem.. Ha ez számít. ;-)

      (Bocsánat, csak ezért is voltam bátor betolakodni: az ember "jobb és legjobb" felé haladva azt hiszem érdemes mások javaslatait megfogadni, javítgatni ;-) Pardon... )

      Törlés
  4. bocsánat, magas labda, nem tudom kihagyni:

    "Ne állj meg addig, amíg a jóból jobb, a jobból legjobb nem leszel - de még véletlenül se változtass azon amit a Szellemi Vezetődtől jön, mert az úgy van és nem máshogy, bárki mondja is az ellenkezőjét!"

    Éljenek az önálló döntések és a szabad gondolat! ;-)

    VálaszTörlés
  5. Kedves mB!

    Eddigi írásaidat értettem és jogosnak tartottam.
    Ezt az utolsót nem értem, hogy hogyan kerül ide, kitől van az "idézet" és azt sem, hogy miért.

    Hol volt a labda? (mivel az utolsó bejegyzés a tied, a labda itt volt, amit én nem passzoltam tovább)

    Én minimálisan sem próbáltam kifigurázni a TE meggyőződésedet, érdeklődésedet és helyzetedet.

    Az utolsó mondatoddal teljesen egyetértek, természetesen mosoly jel nélkül, mert ha ezt csak viccnek veszed, nem fog előre vinni, sőt...

    VálaszTörlés
  6. (pardon - a magas labda magában a nyitó idézetben van: miközben a szöveg PONT a fejlődés, a nyitottság fontosságáról szól, a mindig-jobbulásról, addig - miközben a megjegyzéseimet jogosnak is tartod - többszöri javaslattal, érvelésekkel, miegyébbel sem érem el hogy fent _legalább_ az "énekes, dalszerző" ki legyen javítva. :-) Ebből következtettem arra (és adta a tréfa tárgyát - bocsánat), hogy fontosabb az általad igen tisztelt forrásod (főnököd? vezetőd?) megelőlegzett és megfellebbezhetetlennek tűnő igazsága, mint a (már elnézést) tények. :-) A különbség apró, de valós - Kodály sem népzenész, Lovasi nem pop-gitáros, a Tankcsapda nem twiszt-zenekar, a nagybőgős nem hegedűs. Apróság, gondolom javítani is apróság lenne, még igazat is adsz nekem - és csak nem. :-) Csak erre akartam utalni legutóbb, mikor ide visszanéztem.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem fogok belejavítani. Igazad van, nem tudom hol hangzott el az idézet, és azt sem, ki az aki hibásan ilyen titulussal illette Frank Zappa-t.
      DE én így kaptam, számomra így egész, az igazság pedig itt van alatta leírva.
      Akit érdekel el tudja olvasni, elmehet az általad említett oldalakra.
      Elvakult akkor lennék, ha mind ezt most innen kitörölném, hogy más ne lássa.
      DE nem teszem..így legalább látható a folyamat, ami sokszor lényegesebb mint az eredmény.
      A Boldogság nem az út végén van, a Boldogság az út maga....

      Törlés