2014. április 29., kedd

Más vagy csak más formátum?

Már több, mint 5 éve foglalkozom üzletileg kávéval.
Lehet, hogy ebben számodra semmi meglepő nincsen. Akik ismernek azok számára azért van, mert tudják, hogy még 4 évvel ezelőtt sem ittam kávét.

"Akkor meg hogy kerülök ebbe az egészbe?" - kérdezhetnéd.

Nos ennek történetét itt el tudod olvasni

Ma nem erről akarok írni, ezért nem fejtem itt ki bővebben. Kattints a fenti linkre, ha tényleg érdekel a történet ezen szála.

Az elmúlt 5 évben nagyon sok emberrel beszélgettem. Sokan kávéznak és néhányan nem. Vannak akiknek mindegy csak hasson, és vannak akik kifejezetten ragaszkodnak bizonyos formákhoz.
Van akinek csak a frissen darált, akkor főzött kávé az, ami a kávét jelenti és van aki szerint instant kávé is lehet nagyon jó minőségű és finom.
És persze rengeteg átmenet, más formák, kapszulás, párnás kávé, különleges főző egységek és még sok-sok minden színesíti a választékot és a palettát. Bővíti a lehetőségek és variációk tárházát.

Vajon mi az igazság?
Vajon tényleg csak a frissen darált és lefőzött kávé tartalmaz mindent?
Vajon tényleg az instant kávé az minden esetben egy gyengébb minőséget jelent?














Mivel én nem vagyok régóta kávé fogyasztó, de azóta kitartok egy bizonyos kávénál, utána olvastam ezeknek a dolgoknak.
Ezen kívül pedig, hogy ne látatlanba beszéljek, ahol megkínáltak néha elfogadtam másmilyen kávét is. Csak és kizárólag kísérleti céllal, hogy legyen összehasonlítási alapom. Ne mondhassátok, hogy azt sem tudom miről beszélek! :)

Abban biztosak lehetünk, hogy bármilyen formában elénk tálalt kávéról is beszélünk (babkávé őrölve, instant, párnás, kapszulás) mindegyikből van minőségi szempontból is elég széles választék. Nem akarok minősíteni semmilyen terméket, mert ez eléggé szubjektív dolog is, hogy kinek mi ízlik ki hogyan szereti a kávét.
Ez persze pénz kérdése is, hogy kinek mi az az ár-érték arány, ami pont megfelelő az ízlésének és az anyagi helyzetének.

Abban mindenki biztos általában, hogy a babkávéból frissen őrölt és lefőzött kávé nagyon jó minőség (lehet), megfelelő alapanyag esetén.
Azzal már többen vitatkoznak, hogy vajon mi lehet a kapszulákban és párnákban. Mivel ez általábban nem a legolcsóbb kategória, azért még ez a forma is kevés támadást kap.
Az instant kávéra azonban sokszor mondanak tücsköt bogarat, kap hideget meleget és minden mást is.
Néhány cikket ide linkelek tanulságul, hogy az instant kávé megegyező minőségű lehet a másik két formával.
http://www.egeszsegkalauz.hu/taplalkozas/felreismertuk-az-instant-kavet-106732.html
http://www.femina.hu/terasz/instant_kavek_tesztje
http://www.nlcafe.hu/gasztro/20110106/4_tevhit_az_instant_kaverol/

Sokaknak az is kifogása, hogy neki kell a ceremónia, ami a kávé készítésével jár.
A daráló zaja, a főző kotyogása, a kávé kicsurgásának hangja.
Ezekkel nehéz vitatkozni.
Én is sok esetben tradíció kedvelő, követő ember vagyok.
Ugyanakkor nem az számít, hogy mi volt eddig, hanem az, hogy az új van-e olyan jó vagy talán jobb is, mint a régi.
Persze egy új szokást felvenni nem egyszerű, de nem is lehetetlen.

Aztán persze jön az is, hogy mennyibe kerül.
Ami jó az biztosan nagyon drága!

Erre egy igen érdekes teszteredményt találtam. 12 különböző márkanéven forgalmazott kávét hasonlíttattak össze kávéfogyasztókkal. Semmi más nem volt a feladat csak az, hogy szerinte az a kávé finom, jó ízű-e vagy sem.
Ez persze szubjektív dolog, de azért gondolhatjuk, hogy az igazán jó kávé a többségnek ízleni fog.
Beillesztem ide nektek a táblázatban összefoglalt végeredményt.
A teljes cikket a táblázatra kattintva megtekintheted (forrás: divany.hu).

http://divany.hu/shopaholic/2013/04/13/instantkaveteszt/

Nos ebből egyértelműen látszik, hogy nem a legdrágább a legfinomabb a többség véleményét tekintve.
Sőt az első helyezést elérő kávé árát tekintve abszolút a középmezőnyben foglal helyet.

Jöhet a kérdésed:
"És TE milyen kávét iszol?"

Instant kávét fogyasztok, de elég nehezen összehasonlítható a fent említett kávékkal.
Normál kereskedelmi forgalomban nem kapható, ennek ellensúlyozására a nagyon finom íz és illatvilág mellett pluszként tartalmazza egy gyógygombának a kivonatát.

Visszatérve a ceremóniára, amiről korábban volt szó.
Nekem is megvan a magam ceremóniája.
Van hanghatása, mert a vízforraló, amivel az instant kávéhoz csinálom reggelente vagy bármikor máskor a forróvizet, nagyon jó kis kotyogós hangot ad :)
Én ráadásul reggelente még el is mosogatok közben, míg várom, hogy "elkészüljön" a forróvíz.

Az illata: csodálatos
A krémje: igen, nagyon szép krém (kávéhab) keletkezik a tetején, úgy ahogy az elő van írva.
Az íze: nos nekem ízlik, és bátran mondom, kóstold meg.
A hatása: hasonló a legjobb minőségű kávékhoz, azzal kiegészítve, hogy a benne lévő gombaextrakt plusz pozitív hatásokat ad.

Mennyibe kerül?
Kevesebbe kerül, mint az itt győztesként kihozott legfinomabb kávé.
Az én kedvencem a Cream Cafe, de többféle összetételben, ízesítéssel tudsz válogatni a webáruházamban.

Mi az előnye az instant kávénak a többivel szemben?
Nem kell hozzá különleges, sokszor nagyon drága gépet vásárolni.
Csak egy vízforraló kell, azaz csak forró víz, amihez lássuk be, jóval egyszerűbb hozzájutni, mint egy kávéfőzőgéphez.
Az általam fogyaszt kávét mindig magammal tudom vinni, és azt a kávét ihatom bárhol, amit a legjobban szeretek.
Ez az egyetlen forma, ahol megoldható, hogy nem emelkedik a hőmérséklet 100 Celsius fok fölé, azaz nem sérül a kávéhoz adott gombakivonat hatóanyag-tartalma.

Szívesen elmondanád nekem ellenérveidet?
Kíváncsi vagy az általam fogyasztot kávé valódi ízére és minőségére?
Kíváncsi vagy, hogy milyen különlegességei, különleges hatásai vannak?

Örömmel meghívlak egy csészére!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése