2014. február 17., hétfő

Akkor most hogyan tovább?


A világ állandóan változik, és Darwin óta tudjuk, hogy nem a legerősebb az, aki túlél, nem a legokosabb, nem a legügyesebb, de nem is a leggazdagabb. Hanem az, aki a legjobban képes alkalmazkodni a változáshoz.

Alkalmazkodni?
Ez általában a viselkedésünk vagy a gondolkodásunk megváltoztatását jelenti. Például másképp osztani be a pénzt, az időnket, mint eddig. Másképpen kommunikálni a számunkra fontos emberekkel, mint eddig. Másképpen tervezni, mint eddig. Másképpen tölteni a szabadidőnket, mint eddig. És így tovább.

Ennek a fajta változásnak – alkalmazkodásnak – van egy nagy akadálya: a józan paraszti ész.

Józan paraszti ésszel ugyanis a szükséges alkalmazkodás jelentős része kivitelezhetetlen.

Miért?

Képzeld el a következő helyzetet: egy barátod dohányzik, és szeretnéd, hogy abbahagyja. Mit teszel?

Kanadában a Torontói Egyetemen elvégezték ezt a kísérletet, és arra jutottak, hogy a emberek 91%-a egyszerűen odament a barátjához, és elmondta neki, hogy a dohányzás nem egészséges. 6% ennél is továbbment, prospektusokat szerzett különböző leszoktató kezelésekről, és egy hegyibeszéd kíséretében átnyújtotta azt az illetőnek. A fennmaradó 3% még ennél is hajlandó volt többet megtenni, ők mindehhez hozzátették ugyanis azt is, hogy „Ha bármiben tudok segíteni öregem, csak szólj.”

A kísérlet során egyetlen egy ember sem szokott le a dohányzásról.

Te melyiket próbáltad már életed során? Mit csináltál akkor, amikor megpróbáltad rávenni a munkatársadat, hogy ne késsen el a munkából? Mit csináltál, amikor arra akartad rávenni a párodat, hogy legyen rendszeretőbb?

A józan paraszti ész azt diktálja, hogy ha változást akarunk elérni, akkor tájékoztatni kell a másik felet arról, hogy a jelenlegi gyakorlata nem célravezető. A legnyilvánvalóbb bizonyítékok ellenére diktálja ezt a józan paraszti eszünk, hiszen a tájékoztatás egyszerűen nem működik – ennek nap mint nap ezer példáját látjuk. És mégis ezzel próbálkozunk minduntalan.

Hát nem hülyeség ez?

Ha változást akarunk elérni akár másokban, akár magunkban, a tájékoztatás nem elég!

Ennek ellenére mégis ezt tesszük.

Dacára a bizonyítékok tömegének, miszerint a beszéd ilyenkor csak falra hányt borsó, továbbra is szent meggyőződésünk, hogy a változás előidézéséhez információra, tájékoztatásra van szükség.

Nos, nem.

Ha az alkalmazkodáshoz, a változáshoz a tájékoztatás elegendő lenne, akkor mindenki karcsú, egészséges, gazdag és boldog lenne. Akkor mindenki jó ízléssel öltözködne, mindenkinek tökéletes párkapcsolata lenne, és nem létezne az a kifejezés egyetlen nyelven sem, hogy „veszekedés”.

De nem ez a helyzet.

És mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a józan paraszti ész nem tudja megmondani, hogy mit is kell tenni ilyen helyzetben.

Nem a tudás a kulcs. Nem tájékoztatni, oktatni, informálni kell a másikat vagy saját magunkat, mert csupán attól nem következik be változás.

Az alkalmazkodáshoz, a változáshoz akarat kell! Ilyenkor persze kórusban vágja rá mindenki: „De hát én akarom a változást! Én akarok jobban élni, én akarok jobb párkapcsolatot, én akarok egészséges életet!”

Most figyelj: Ez nem igaz!

Ha fel akarod emelni a karodat, akkor felemeled. Ha nem akarod, akkor nem emeled fel. Így működik az akarat. Ha el akarsz jutni a másik szobába, vagy a másik országba, akkor eljutsz. Ha nem akarsz, akkor pedig nem. Így működik az akarat.

Tehát emberek milliói valójában csak szeretnék akarni a változást – de nem akarják!

Még egyszer leírom: csak szeretnék akarni, de nem akarják.

Ez egy árnyalatnyi különbség, de elképesztően fontos. Ennek az árnyalatnyi különbségnek – aminek a kifejezésére és megértésére ezt a különösen hangzó szóösszetételt kell bevezetni – köszönhető, hogy valaki képes-e alkalmazkodni, vagy sem. Képes-e változtatni a viselkedésén, és ezáltal az életén, vagy sem.

Ez nem szócsavarás, nem valamiféle bűvészkedés a kifejezésekkel. Freud, a világhírű tudós, a pszichoanalízis atyja a következő egyszerű definíciót adta a tudatosra és a tudattalanra: Amit ki tudunk fejezni szavakkal, az tudatos, amit nem tudunk kifejezni szavakkal, az tudattalan.
A legfőbb oka annak, ha valamit nem tudunk szavakkal kifejezni az, hogy nincsenek rá szavaink, kifejezéseink, vagy amik vannak, azok pontatlanok, és nem írják le az élményünket. Gondolj például a szivárványra. Végtelen számú szín alkotja a szivárványt, mégis a hétköznapokban csak hét különböző színről szoktunk beszélni. A műveltebb emberek akár 30 színárnyalatot is fel tudnak sorolni a szivárványból. A festőknek akár 60-70 szavuk is van a különböző színekre. De a szivárvány még ettől is sokkal-sokkal-sokkal több színből áll.

Ahhoz, hogy valamivel tudatosan tudjunk foglalkozni előbb meg kell találni rá a megfelelő szót vagy kifejezést, ami pontosan leírja. Ezért nem működik a józan paraszti ész az élet rengeteg területén, hiszen a nyelv szavai pontatlanok. Ezért szükséges, hogy tisztába kerülj azzal, mikor csap be téged a nyelv, mikor tartja a számodra fontos dolgokat a tudattalan szférájában.

Most, hogy sikerült tudatosítani az akadályt, felmerül a kérdés: Hogyan lehet akarni? Hogyan lehet kilépni a „szeretném akarni”-ból, és valóban akarni?

Ezen a ponton érnek véget a betűk, a könyvek, a beszélgetések. Itt ugyanis a tájékoztatás, az információ, a tudás már nem segít. Akarni úgy lehet megtanulni, ha gyakorlod az akarást. Ha azt mondod magadnak: „Én ezt már nem csak szeretném akarni, hanem tényleg akarom is!”

Egyszerűen fogod megtudni, hogy sikerrel jártál-e: Ha megtetted, akkor akarod. Ha nem tetted meg, akkor még csak szeretnéd akarni.

Egyetlen dolog van, ami ebben előre tud lendíteni téged, ez pedig nem más, mint a motiváció. Meg kell találnod magadban azt a valamit, ami kellőképpen motivál téged. Ami hajt belülről, ami miatt képes vagy akarni korábban felkelni, ami miatt képes vagy akarni gyakorolni, ami miatt képes vagy akarni este egy órával tovább fent maradni.


A fenti írás a http://szemleletfejlesztes.hu/ tulajdona.

Köszönet érte!

Ez is lehet egy első lépés!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése