2014. január 5., vasárnap

Az Egészségmegőrzés, TE és Én

Három fő eleme van az egészségmegőrzésnek.
Táplálkozás, mozgás, életmód és környezeti tényezők.

Mindegyikről nagyon sokat hallani mostanában, sokak foglalkoznak ezzel, ma az internet világában rengeteg infóanyag, blog, weboldal, ebook és egyéb olvasható, tanulmányozható.

Az egészségmegőrzésben a mozgásnak az első és leglényegesebb szempontja, hogy rendszeres és egész éven át tartó legyen. Nem szakaszos, hanem folyamatos.
Nem csak egyszer egyszer elmegyek futni, úszni, vagy bármi mást mozogni, pl. ZUMBA órára.
Rendszeresen, lehetőleg hetente legalább 2-3 alkalommal, minimum 1 óra időtartamban kell(ene) ezt végezni.

A táplálkozás egy nem egyszerű téma, és talán majd ebben lesz az egyik legtöbb információ. Itt az első és nagyon lényeges, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, és ennek jelentősé része tiszta víz legyen. A mennyiség meghatározása egyedi feladat, hiszen az életmódtól, testi adottságoktól és még sok mindentől függ.
Napi 2-3 liter a legtöbb esetben jó és elegendő.
Az ételeknél a változatosság talán a legfontosabb. A szervezetnek mindenre szüksége van. Cukorra, zsírra, rostokra, vitaminokra, fehérjére, mikrotápelemekre, és még rengeteg sok mindenre. Ezt akkor tudjuk a legbiztosabban magunkba juttatni, ha változatosan étkezünk, megadva így minden tápelemnek a lehetőséget.

Az életmód és a környezeti hatások is szintén külön megérnek egy misét.
Milyen a levegő, víz és élettér, amiben napi szinten mozogsz?
Mennyire stresszes a munkahelyed vagy tevékenységed amit végzel?
Mennyi időd van a kikapcsolódásra, a szeretteid körében történő feltöltődésre, a saját magadban történő regenerálódásra, a gondolataid rendezésére?
És még megannyi kérdést lehetne itt feltenni

Elegendő-e az, ha a fenti dolgokat mind rendbe tudjuk tenni?
Van-e szüksége napjainkban az emberi szervezetnek valamiféle támogatásra, hogy azt a feladatot a maximális szinten ellássa, amire a természet által be lett "kódolva"?

Ha valaki tiszta levegőjű élettérben, forrásvizet fogyasztva, kellően változatos és sok-sok nyers táplálékot magához véve, stresszmentesen, elegendő mennyiségű rendszeres mozgással, kikapcsolódással, feltöltődéssel, regenerálódással tud élni, akkor azt gondolom nincsen.

Gondold végig!
A fenti folyamat a TE életedben hány helyen sérül?
akkor lehet szüksége a szervezetednek "külső segítségre"?

Az én célom kettős.
Egyrészt inspirálni akarlak arra, hogy magadból a legtöbbet, a legjobbat ki tudd hozni, hogy elérd mind azt, amit szeretnél, amiről álmodtál gyermekkorodban vagy mostanság, amire vágysz.
A másik célom, hogy mindezeket teljes értékűen megélhesd, egészségben, boldogságban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése