2016. január 12., kedd

Ingyenes időtöltés, ami gazdaggá tehet!

1200 gazdag ember tanulmányozása után egy közös - ingyenesen végezhető - időtöltést találtak.
És ezt te is megteheted…

Bár a Kelet-európai és Magyarországi vállalkozói környezet, kultúra és történelem egészen más, mint pl. az Egyesült Államokban (mást jelent Magyarországon a gazdag ember, vállalkozó és mást pl. Amerikában), mégis így év elején érdemesnek tartottam megosztani ezt a rövid és egyszerű írást, amely egy fontos pontra mutat rá, azok számára, akik önmegvalósító vállalkozói szemlélettel élik az életüket. (Az eredeti cikk a Business Insider-ben jelent meg.)

Amikor Steve Siebold még csak egy szegény egyetemista volt, a gazdaggá válás témájában kezdett el kutatni. Az egész egy interjúval kezdődött, amikor egy milliomos hajlandó volt interjút adni neki – ahogy meséli a US News & World Report magazinnak.
Azóta - az előző három évtized alatt -, több, mint 1200 emberrel készített interjút, olyanokkal, akik a világ leggazdagabbjai közé tartoznak, eközben ő maga is önerőből vált milliomossá.

Siebold a kutatásai közben egy érdekes és minden interjú alanyát tekintve közös szabadidős tevékenységre figyelt fel: önmagukat képzik mindennapos olvasással.

„Sétálj be egy gazdag ember otthonába és a legelső dolog, amit látni fogsz, egy nagy könyvtár lesz, teli olyan könyvekkel, amelyeket ezek az emberek a saját képzésükre használtak, hogy sikeresebbek legyenek, - írja Siebold. „A középosztály regényeket olvas, bulvár és szórakoztató magazinokat.”

A gazdag emberek inkább képzik magukat, minthogy szórakoztatni akarnák magukat.

Ha Warren Buffet példáját vesszük, akkor azt fogjuk találni, hogy munkaidejének 80%-át olvasással tölti. Thomas Corley szerint – aki a „Gazdag Szokások: gazdag emberek napi sikeres szokásai” című könyv szerzője -, a gazdag emberek 67%-a egy órát vagy még annál is kevesebbet néz TV-t naponta, miközben a szegény embereknek csak 23%-a néz napi 1 óránál kevesebbet TV-t. Corley úgy találta, hogy a gazdag emberek csupán 6%-a néz valóságshow-kat, míg a szegény emberek 78%-a teszi ezt.

Miközben a gazdag emberek nem szükségszerűen tulajdonítanak sok jelentőséget az iskolai képzettségnek – a legsikeresebb emberek legtöbbjének alacsonyabb iskolai végzettsége van -, ennek ellenére hisznek az iskolai képzések utáni önálló tanulásban, még jóval az iskolai képzések után is – magyarázza Siebold.

„Miközben a tömegek meg vannak győződve arról, hogy a diplomák és doktorátusok vezetnek el a gazdagsághoz, ez inkább csak azért van, mert az egysíkú gondolkodás csapdájába kerültek, amely a tudatosság magasabb szintjeit elzárja előlük” – írja Siebold. „A gazdagokat nem érdeklik az eszközök, őket csak a végeredmény érdekli.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése