2013. szeptember 7., szombat

Egészségmegőrzés: 1. Superfood

Általában azokat az élelmiszereket nevezik így, amik valamiben kiemelkedőek a többihez képest, akár antioxidáns, akár vitamin- vagy ásványi anyag tartalom tekintetében. Nem létezik olyan egyfajta élelmiszer, ami mindenben maximálisan megvan, ami 100%-os mennyiségben tartalmazza azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírsavakat, rostokat, amikre az emberi szervezetnek szüksége van.

Skálán is mérhető a hatás

Létezik egy úgynevezett ORAC-érték, mellyel a különféle élelmiszerek oxigéngyök abszorbciós, vagyis elnyelési kapacitását mérhető. Ez mutatja, hogy az adott étel milyen mértékben tudja epusztítani vagy semlegesíteni a szabadgyököket. A „superfood” kifejezés ennek a skálának az ismeretében értelmezhető a leginkább, annak ellenére, hogy tényleg nincsen rá egy konkrét definíció.

Az ajánlás szerint naponta 5000 ORAC-egységnyi élemiszert kéne elfogyasztanunk a táplálkozásunk során - mondja Barcza Zsuzsanna. Betegség, intenzív sport, vagy bármilyen egészségtelen életvitel – például dohányzás vagy alkoholizálás – ennek akár a kétszerese-háromszorosa is lehet az a mennyiség, ami a képződő szabadgyököket képes megkötni.

Spirulina ezek közül az elérhető élelmiszerek közül is az egyik legjobb.
A spirulina rengeteg tápanyagot tartalmaz.


Proteinek (A Spirulina 65-70%-a protein)
Vitaminok ( A földön a legmagasabb B12 vitamin tartalma van, B vitaminkomplex: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 )
Ásványi anyagok (Lásd az alábbi képen. 4-5-ször annyi Kalciumot tartalmaz, mint a tej)

Clorophil Létfontosságú a szervezet számára, a Spirulinát ezért zöld vérnek is nevezeik.
Phycocyanin A kék pigment ami megvédi a szervezetet a a DNA sérüléstől, erősíti az immunrendszer és antioxidáns hatású..
Esszenciális zsírsavak (GLA ami része az Omega-6 csoportnak. A GLA felelős a colesterin otimalizációért
Esszenciális aminosavak
(Az összes esszenciális aminosavat tartalmazza)
Poliszacharidok A legjelentősebb a Calcium-Spirulan, amiről kimutatták, hogy gátolja az életveszélyes vírusok elszaparodását, mint pl. a HIV-1)
SOD (Superoxid Dismutase) Ez az enzim egy természetes antioxidáns, segít eltávolítani a szuperoxidokat a szabadgyökökről, ezzel megelőzve a DNS károsodást, a rák terjedését és az idő előtti öregedést.
Antioxidánsok
A spirulina az antioxidánsok egy szuper erős kombinációja. A földön megtalálható egyik legjobb ezen a területen.



 


Még többet a spirulináról itt olvashatsz <----- Kattints

Ha úgy gondolod ezek után, hogy szívesen kipróbálod a spirulina elképzelhetetlenül pozitív hatásait, akkor rendeld meg itt vagy vedd fel velem a kapcsolatot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése