2011. október 16., vasárnap

Tervezés - Mit? Hogyan?

Olvastam itt (http://minok.hu/celozz-okosan-celkituzes-hosszu-tavu-tervezes/#comment-3261) egy cikket és számtalan gondolat jutott róla eszembe....

Nagyon értékes és érdekes gondolatok….
Nem inkább az a baj, hogy a többség egyáltalán nem céloz mostanában?

Vagy ha céloz, akkor a célba vett valami nem a sajátja, nem önállóan hozza a döntést, hanem ahogy a cikkben is van, külső behatásra?

Persze, fontosak az apró lépések és az ezzel járó sikerek, és így apró örömök. Amik mind mind egy előre mutató és erőt adó történést képeznek.

Azt gondolom azonban fontos az is, hogy legyen egy nagyobb cél, ami mindig ott lehet előttünk, és amit nem takarnak el a kisebb, vagy nagyobb akadályok sem.

Ez a cél az – ami a saját vágyunk kell hogy legyen nem a társadalomé – erőt ad olyankor, amikor nincsen kedvünk megtenni azokat a bizonyos apró lépéseket. Amikor valaki felteszi magának a kérdést, hogy EZT MOST NEKEM MIÉRT KELL CSINÁLNI, akkor azonnal ott van rá a VÁLASZ, a kitűzött CÉL.

Igen egyetértek, az elefántot is csak kis falatokként lehet elfogyasztani és a maratont is csak lépésenként lehet lefutni, hacsak nincsen valakinek mérföldes azaz pontosabban 42,195 km-es :) csizmája.

A tervezésben, amit itt olvashatunk is az a lényeg, hogy a nagy feladatot le kell bontani kicsi apróbb feladatokra, majd még apróbbra, a végén a napi szintűre sőt még ezen belül is megtehetjük, miből mennyit kell megtennünk az adott napon és milyen sorrendben.
És azok már nem látszanak olyan megoldhatatlannak, olyan elérhetetlennek és olyan megválthatatlannak.

Ám ha elefántot szeretnénk enni, de nem ezt vesszük célba, hanem csak azt, hogy együnk valamit, akkor lehet hogy csak apróvad lesz ott az asztalon. És bár falatonként esszük meg mindkét eledelt, vajon elég lehet az egész családnak, törzsnek , közösségnek?

Ebből is látszik, hogy azt amit el szeretnénk érni a lehető legpontosabban kell megfogalmazni.

Talán egyet lehet érteni azzal, hogy ez változhat…bár kérdem én, mennyi idő alatt változnak az ember vágyai?
Nem inkább egyik vágy jön a másik után? Nem inkább arra kell törekedni, hogy szép egymásutánban ezeket megvalósítsuk? Nem inkább úgy kell összeállítani terveinket, hogy elérhetőek legyenek mind, persze szépen sorban, prioritással?

Köszönöm Nagy Emese-nek ezt a cikket, bennem is érdekes gondolatokat indított el, amiket itt leírtam nektek.

Mindenkinek szép, eredményes és örömteli napokat kívánok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése